οικογένια.....και οχι βρεμένα αλλα μαγεμένα

υγιεινες τροφες

2014-06-14 20:03

Για καλύτερη όραση

Tι να κάνω; H βιταμίνη A, που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο συκώτι, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, το βούτυρο, το αυγό, καθώς και ο φώσφορος, που περιέχεται κυρίως στα γαλακτοκομικά και στο ψάρι, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης και στην πρόληψη εμφάνισης οφθαλμικών διαταραχών.H σημαντικότερη από αυτές είναι ίσως η λουτεΐνη, η οποία αποτελεί συστατικό του οφθαλμού. O ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς αφενός απορροφάει ένα σημαντικό ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι και αφετέρου, χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να καταστρέψουν συστατικά του ματιού, όπως διάφορες μεμβράνες και πρωτεΐνες. Aπό πληθώρα μελετών έχει διαπιστωθεί ότι η πρόσληψη λουτεΐνης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για αλλοίωση της δομής και της λειτουργικότητας των οφθαλμών. Kαλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν το σπανάκι, το λάχανο, τα σπαράγγια, το καρότο, το πορτοκάλι και άλλα εσπεριδοειδή,...
2014-06-14 20:01

Καστανό ρύζι

Καστανό ρύζι  Οι ειδικοί συστήνουν να καταναλώνουμε σύνθετους υδατάνθρακες, δηλαδή τρόφιμα ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, καστανή ζάχαρη κ.λπ. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα από την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών (π.χ. λευκό ρύζι, άσπρο ψωμί, λευκά ζυμαρικά) και η απελευθέρωση ινσουλίνης καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τις βασικές πρωτεϊνικές δομές που χαρίζουν σφριγηλότητα στο δέρμα. 
2014-06-14 20:01

Νερό

Η καλή ενυδάτωση με νερό και φρεσκοστυμμένους χυμούς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση των δομών του δέρματος και την καλή υφή και προστασία του.  Γνωρίζετε ότι…ο ελληνικός καφές, λόγω του καβουρντίσματός του, περιέχει αυξημένες ποσότητες αντιοξειδωτικών, όπως οι μελανοϊδίνες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τη γήρανση;
2014-06-14 20:00

Καρότα

Για τον λόγο ότι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, θεωρούνται πολύτιμα για την επιδερμίδα. Τα φλαβονοειδή αποτελούν μια υποκατηγορία των φαινολικών φυτοχημικών ενώσεων, που δρουν προστατευτικά κατά της οξείδωσης των κυττάρων.   Προτιμάμε επίσης:  Μπρόκολο, λάχανο, αγγούρι, ντομάτα, μελιτζάνα, κρεμμύδια, μήλα, φράουλες. Επίσης, πλούσιο σε φλαβονοειδή είναι το πράσινο τσάι και το κόκκινο κρασί.
2014-06-14 20:00

Ξηροί καρποί

Ξηροί καρποί  Οι ωμοί ξηροί καρποί και ειδικά τα καρύδια είναι πολύ ευεργετικοί για το δέρμα. Είναι πλούσιοι σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη σύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος (βασική ασπίδα προστασίας), ενώ παράλληλα καταπολεμούν τις δερματικές φλεγμονές.   Προτιμάμε επίσης:  Λιπαρά ψάρια. 
2014-06-14 19:59

Ψάρια και θαλασσινά

Τα οστρακοειδή, οι γαρίδες και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σολομός, σαρδέλα) είναι πλούσια σε σελήνιο. Το ιχνοστοιχείο αυτό συμμετέχει στη γενικότερη αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και φυσικά του δέρματος. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, τα μειωμένα επίπεδά του στο αίμα αυξάνουν  τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Επίσης, τα οστρακόδερμα  και τα στρείδια περιέχουν χαλκό και ψευδάργυρο, διατροφικά στοιχεία που αφενός συμβάλλουν στη σύνθεση του κολλαγόνου της επιδερμίδας και αφετέρου έχουν επουλωτική δράση.   Προτιμάμε επίσης:  Συκώτι, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, όσπρια, νιφάδες βρόμης, λιναρόσπορο, μανιτάρια, σουσάμι, καλαμπόκι. 
2014-06-14 19:59

Ξερά φασόλια

Ξερά φασόλια  Τα μαυρομάτικα και τα άσπρα φασόλια είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, η βασική δράση του οποίου εντοπίζεται στη διαδικασία της πρωτεϊνοσύνθεσης και στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών του δέρματος, ενώ είναι απαραίτητο για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος.   Προτιμάμε επίσης:  Σπανάκι, πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, μαρούλι, κολοκύθι, μπάμιες, λάχανο, συκώτι, καστανό ρύζι, πορτοκάλι, μπανάνα, αμύγδαλα. 
2014-06-14 19:58

Ελαιόλαδο και αβοκάντο

Ελαιόλαδο και αβοκάντο Ως καλές πηγές της βιταμίνης Ε, έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική δράση. Αποτρέπουν τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών, που, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ειδικά το αβοκάντο, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αποτελεί εξαιρετική τροφή για το αφυδατωμένο δέρμα.   Προτιμάμε επίσης:  Δημητριακά, ηλιόσπορους, καρύδια, αμύγδαλ
2014-06-14 19:58

Εσπεριδοειδή

Εσπεριδοειδή  Συμβάλλουν στη διαδικασία ανάπλασης των κυττάρων του δέρματος. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή του κολλαγόνου, που αποτελεί τη βάση όλων των συνδετικών ιστών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική της δράση καθυστερεί την πρόωρη γήρανση των κυττάρων. 
2014-06-14 19:56

Γαλακτοκομικά

Οι ζωικές τροφές είναι καλές πηγές της βιταμίνης Α (ρετινόλη, ρετινάλη), η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος. Παράλληλα, ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Η έλλειψή της κάνει το δέρμα ξηρό, θαμπό και εύθραυστο. Ευεργετικά για την επιδερμίδα είναι και τα καροτενοειδή, που είναι μορφές προβιταμίνης Α και περιέχονται μόνο σε τροφές φυτικής προέλευσης. Ειδικά η β-καροτίνη, παρέχει προστασία από τις ελεύθερες ρίζες.   Προτιμάμε επίσης  Συκώτι, αυγά, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, ντομάτα, καρότο, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, φράουλες, σταφύλια, πεπόνια, μάνγκο. 
2014-06-14 19:55

SOS από τους ειδικούς

SOS από τους ειδικούς * «Τα πρόσθετα σάκχαρα δεν έχουν κάποια διατροφική αξία, ούτε προκαλούν αίσθημα κορεσμού. Εκτός του ότι αποτελούν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που τα ενοχοποιούν για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, μεταβολικού συνδρόμου και λιπώδους διήθησης του ήπατος», υποστηρίζει ο καρδιολόγος δρ. Aseem Malhotra, επιστημονικός διευθυντής του «Action on Sugar». * «Η ζάχαρη που προσθέτουμε στο φαγητό μας αντιστοιχεί σε ένα μικρό μόνο μέρος της κρυμμένης ζάχαρης που καταναλώνουμε. Για να υπάρξει ουσιαστική διαφορά στη διατροφή μας, προτρέπουμε τη βιομηχανία τροφίμων να μας βοηθήσει να τρώμε λιγότερη ζάχαρη», τονίζει η διαιτολόγος Katharine Jenner, υπεύθυνη επικοινωνίας του «Action on Sugar». * «Τα ποτά με ζάχαρη είναι το “αλκοόλ των παιδιών”, που τα οδηγεί στην παχυσαρκία. Ταυτόχρονα, αυτή η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο λιπώδους διήθησης του ήπατος και διαβήτη στα παιδιά»
2014-06-14 19:54

Κόψε κι άλλο!

Το 2009 η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) τόνισε ότι το ανώτατο ημερήσιο όριο θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 100 θερμίδες για μια γυναίκα  (5 κουταλάκια) και τις 150 θερμίδες για έναν άνδρα (9 κουταλάκια). Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνες, πολλοί ανάμεσά μας καθημερινά καταναλώνουν έως και 46 κουταλάκια ζάχαρης, κυρίως κρυμμένης σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι επιστήμονες του «Action on Sugar» ζητούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να μειώσει το ανώτερο ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο κατανάλωσης σακχάρων στο μισό (από το 10% στο 5%). 
2014-06-14 19:53

Μέχρι πόσα?

Η ημερήσια πρόσληψη απλών σακχάρων (αφορά τόσο αυτά που προστίθενται στα τρόφιμα, όσο και εκείνα που περιέχονται στο μέλι, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα σιρόπια) δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει 200 θερμίδες σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, οι οποίες αντιστοιχούν σε περίπου 50 γρ. ή 12 κουταλάκια ζάχαρη και μπορούν να καλυφθούν με 2 κουταλιές περίπου μαρμελάδα και ένα επιδόρπιο γιαουρτιού ή με 330 ml αναψυκτικού με ζάχαρη, ένα φλιτζάνι επεξεργασμένα δημητριακά και μια μικρή σοκολάτα (50 γρ.).
2014-06-14 19:50

Πρόσθετα σάκχαρα

Ποια είναι τα πρόσθετα σάκχαρα και σε τι διαφέρουν από τα φυσικά; Τα τελευταία, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, περιέχονται φυσικά σε φρούτα, λαχανικά  και σε γαλακτοκομικά και συνήθως τα τρόφιμα που τα περιέχουν, εκτός των σακχάρων, έχουν και βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Τα πρόσθετα σάκχαρα, από την άλλη πλευρά, απομονώνονται από τις φυσικές πηγές τους  και προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα προκειμένου να ενισχυθεί η γλυκιά τους γεύση. Συχνά τα τρόφιμα που τα περιέχουν αποτελούν και πηγές κορεσμένων λιπαρών, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί τον κανόνα . Ωστόσο, κάθε απλό σάκχαρο, είτε πρόκειται για φυσικό (π.χ. σε ένα φρούτο) είτε για πρόσθετο (π.χ. σε ένα μπισκότο), δομικά παραμένει το ίδιο και ο οργανισμός κατά την πρόσληψη και την επεξεργασία του δεν «καταλαβαίνει» τη διαφορά, η οποία όμως είναι ουσιώδης, αν εστιάσουμε στη συνολική διατροφική αξία του τροφίμου που επιλέγουμε να καταναλώσουμε.
2014-06-14 19:48

Γλυκές περικοπές

Οι μεγάλες και σύμφωνα με τους ειδικούς όχι απαραίτητες ποσότητες σακχάρων που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να μειωθούν και αυτός είναι ο πρώτος στόχος του «Action on Sugar». Ακολουθώντας το παράδειγμα και το σκεπτικό της παλαιότερης πρωτοβουλίας «CASH» (Consensus Action on Salt and Health) -που οδήγησε σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλατιού στη Μεγάλη Βρετανία κατά 15% από το 2001 έως το 2011, καθώς και σε μείωση της περιεκτικότητας σε αλάτι των τροφίμων κατά 20-40%-, οι επιστήμονες που έβαλαν τη ζάχαρη στο στόχαστρο εκτιμούν ότι μια μείωση κατά 20-30% των πρόσθετων σακχάρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εφικτή εντός των επόμενων 3-5 ετών και θα οδηγήσει στην κατανάλωση 100 θερμίδων λιγότερων την ημέρα. Οι γλυκές περικοπές θα αποτελέσουν ένα βοηθητικό μέτρο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών, υποστηρίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Graham MacGregor, πρόεδρος του «Action on Sugar».
2014-06-14 19:41

τροφες που νικανε τον πονο 6

Πόνοι περιόδου Δοκιμάστε: Ξηρούς καρπούς Οι ξηροί καρποί και κυρίως τα καρύδια είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και είναι πιθανό να μπορούν να περιορίσουν τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου. Επιπλέον, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, μέταλλο το οποίο είναι γνωστό για την ιδιότητά του να χαλαρώνει τους ιστούς των μυών και επομένως να ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Must: Μια χούφτα ξηροί καρποί στη σαλάτα ή σκέτοι ως σνακ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΜΑΡΙΑ-ΧΑΡΟΥΛΑ ΜΠΡΑΒΟΥ, ολιστική ενεργειακή διατροφολόγο. 
2014-06-14 19:40

τροφες που νικανε τον πονο 5

Μυϊκός πόνος Δοκιμάστε: Τζίντζερ Νιώθετε τους μυς σας να πονάνε αφόρητα μετά από μερικά σετ κοιλιακών; «Πιείτε ένα τσάι με τζίντζερ», συστήνουν οι ειδικοί. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «International Journal of Preventive Medicine», αθλήτριες του τάε κβον ντο που λάμβαναν 3 γρ. τζίντζερ ή κανέλα για διάστημα 6 εβδομάδων παρουσίασαν μειωμένους μυϊκούς πόνους μετά την προπόνηση, συγκριτικά με όσες έπαιρναν πλασέμπο. Must: Αφέψημα με τζίντζερ
2014-06-14 19:39

τροφες που νικανε τον πονο 3

τομαχικός πόνος Δοκιμάστε: Μέντα Η μενθόλη που περιέχει η μέντα έχει την ιδιότητα να διαλύει τα αέρια του στομάχου και να χαλαρώνει τους μυς της περιοχής, ανακουφίζοντας έτσι από τους σπασμούς που προκαλούνται όταν υποφέρουμε από φούσκωμα. Must: Αφέψημα με μέντα, λίγη φρέσκια μέντα σε φρουτοσαλάτα.  
2014-06-14 19:39

τροφες που νικανε τον πονο 4

Πόνος στις αρθρώσεις Δοκιμάστε: Κεράσια Τα κεράσια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και ανθοκυανινών, συστατικών που θεωρείται ότι απαλύνουν τον πόνο και περιορίζουν τις φλεγμονές. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, άτομα που κατανάλωναν περίπου 225 γρ. κεράσια καθημερινά για περίοδο 4 εβδομάδων παρουσίασαν σημαντική μείωση του πόνου στις αρθρώσεις. Επιπλέον, μελετητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον προσπάθησαν να ελέγξουν τις ιδιότητες του χυμού από κεράσι όσον αφορά τον πόνο, ζητώντας από μια ομάδα δρομέων να πίνουν χυμό από κεράσι καθημερινά για 1 εβδομάδα πριν από την έναρξη ενός αγώνα και δίνοντας σε μια δεύτερη ομάδα δρομέων πλασέμπο (ψευδοφάρμακο) για το ίδιο χρονικό διάστημα. Μετά το πέρας του αγώνα, οι αθλητές της πρώτης ομάδας παρουσίασαν μειωμένο πόνο στις αρθρώσεις. Must: Κερασόπιτα, χυμός από κεράσι.  
2014-06-14 19:38

τροφές που νικανε τον πόνο 2

Καούρες Δοκιμάστε: Φασόλια Τα λιπαρά κρέατα θεωρείται ότι προκαλούν συχνά καούρες. Προσθέτοντας στη διατροφή σας φασόλια, έχετε μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών που υποκαθιστά το κρέας. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι άτομα που καταναλώνουν συστηματικά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα φασόλια, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Must: Ρύζι με φασόλια
2014-06-14 19:36

τροφές που νικανε τον πονο

Ημικρανία Δοκιμάστε: Κολοκυθόσπορο Συχνά οι ημικρανίες οφείλονται σε έλλειψη μαγνησίου. Ουσιαστικά, το συγκεκριμένο μέταλλο συμβάλλει στη χαλάρωση των νεύρων και των μυών που βρίσκονται σε ένταση, με αποτέλεσμα να ανακουφίζει ή και να προλαμβάνει τις ημικρανίες. Ο κολοκυθόσπορος είναι ένα τρόφιμο εξαιρετικά πλούσιο σε μαγνήσιο, η συστηματική κατανάλωση του οποίου καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού στο μέταλλο αυτό. Must: Λίγοι κολοκυθόσποροι στη σαλάτα.
2014-06-14 19:25

υγιεινές τροφεσ

*Μαύρα φασόλια  Αμύγδαλα  *Άπαχο κρέας Σολομός  Καρύδια *Κολοκύθα *Μήλα Μύρτιλλο *Μπανάνα *Μπρόκολο *Σπανάκι *Γλυκοπατάτες  *Λαχανίδα   *Φακές *Παντζάρια *Λαχανάκια Βρυξελλών    *Ντομάτα    *Ψωμί ολικής άλεσης  *Κινόα   *Πλιγούρι και δημητριακά βρώμης     *Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο  *Κόκκινο κρασί  *Μαύρη σοκολάτα   *Άπαχο ελληνικό γιαούρτι  . *Άπαχο γάλα* Τόνος  *Αμύγδαλα * Λιναρόσπορος * Άπαχο κρέας Πηγή: www.in2life.gr  

Επαφή

Αναζήτηση στο site

Όνομα Φόρμας

© 2014 Όλα τα δικαιώματα κατοχυρωμένα

Φτιάξε δωρεάν ιστοσελίδαWebnode