Οι μεγάλες και σύμφωνα με τους ειδικούς όχι απαραίτητες ποσότητες σακχάρων που προστίθενται στα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να μειωθούν και αυτός είναι ο πρώτος στόχος του «Action on Sugar». Ακολουθώντας το παράδειγμα και το σκεπτικό της παλαιότερης πρωτοβουλίας «CASH» (Consensus Action on Salt and Health) -που οδήγησε σε μείωση της συνολικής κατανάλωσης αλατιού στη Μεγάλη Βρετανία κατά 15% από το 2001 έως το 2011, καθώς και σε μείωση της περιεκτικότητας σε αλάτι των τροφίμων κατά 20-40%-, οι επιστήμονες που έβαλαν τη ζάχαρη στο στόχαστρο εκτιμούν ότι μια μείωση κατά 20-30% των πρόσθετων σακχάρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εφικτή εντός των επόμενων 3-5 ετών και θα οδηγήσει στην κατανάλωση 100 θερμίδων λιγότερων την ημέρα. Οι γλυκές περικοπές θα αποτελέσουν ένα βοηθητικό μέτρο στη μάχη κατά της παχυσαρκίας των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών, υποστηρίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Graham MacGregor, πρόεδρος του «Action on Sugar».